Archief van: Mondkapjesbeleid

Wanneer moet ik het mondkapje dragen?

U zet het mondkapje op voor binnenkomst in het ziekenhuis. Als u geen mondkapje hebt, krijgt u deze bij de ontvangstbalie.

Patiënt polikliniek/onderzoek zonder klachten: Als u de spreekkamer binnenkomt en u kan 1,5 meter afstand houden, kan u in overleg met uw zorgverlener besluiten om het mondkapje af te doen. Let op: dit kan alleen als u geen klachten heeft die kunnen wijzen op het coronavirus. In de wachtkamer houdt u het mondkapje op.

Patiënt polikliniek/onderzoek met klachten: Heeft u wel klachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Geef dit dan bij de ontvangstbalie in de centrale hal aan. U krijgt dan een ander mondkapje van ons. Deze houdt u het hele ziekenhuisbezoek op.

Bezoeker van een opgenomen patiënt op de corona-afdeling: U draagt een eigen mondkapje tot de ingang van de afdeling. Hier krijgt u een medisch mondkapje. Draag dit mondkapje gedurende het bezoek op de afdeling. Als u de afdeling verlaat, gooit u het medisch mondkapje weg en zet u uw eigen mondkapje weer op. U bent dan weer in een publieke ruimte.

Bezoeker van een opgenomen patiënt op een reguliere afdeling: Komt u op bezoek bij uw naaste die opgenomen ligt op een reguliere afdeling (geen corona-afdeling)? Dan draagt u het mondkapje in de publieke ruimtes zoals de wachtkamer en de gang. Als u bij uw naaste op bezoek bent én 1,5 meter afstand kan houden, mag het mondkapje af. Als u geen 1,5 meter afstand kan houden dan blijft u het mondkapje dragen.

Voor wie geldt de mondkapjesplicht?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplicht het kabinet vanaf 1 december het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes voor iedereen van 13 jaar en ouder. De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten van ons ziekenhuis. De mondkapjesplicht geldt voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Ook als u zit, draagt u het mondkapje. In andere publieke ruimtes zoals theaters en musea is het dragen van een mondkapje als u zit niet verplicht. Maar in het Catharina Ziekenhuis dus wel. Patiënten die opgenomen liggen op de verpleegafdeling, hoeven geen mondkapje te dragen.

Dragen medewerkers ook een mondkapje?

Medewerkers dragen ook een mondkapje in publieke ruimtes. Op plaatsen waar zorg verleend wordt (zoals verpleegafdelingen, spreekkamers, onderzoek-/behandelkamers) draagt de medewerker een mondkapje als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden en het zorgcontact langer dan 15 minuten is. De medewerker draagt dan een medisch mondkapje.