Archief van: Mondkapjesbeleid

Wat zijn de regels rondom een zelftest?

Vanaf 31 maart verschenen de eerste zelftesten in Nederlandse winkels, zoals apotheken en drogisterijen. Deze testen zijn minder betrouwbaar dan de gebruikelijke PCR-testen. De overheid zet de zelftesten in als extra bescherming voorafgaand aan bijvoorbeeld schoolbezoek. De testen worden niet ingezet bij het testen bij klachten en testen bij terugkomst uit oranje of rood gebied.
Heeft u een negatieve uitslag via een zelftest? Dan dient u nog steeds een mondneusmasker type II-R te dragen bij een bezoek aan het ziekenhuis.
Wij doen een dringend verzoek aan bezoekers met klachten die wijzen op corona (ook al hebben ze een negatieve zelftest), om niet naar het ziekenhuis te komen.

Wanneer moet ik het mondkapje dragen?

Patiënt polikliniek/onderzoek zonder klachten:Tot aan de ontvangstbalie draagt u uw eigen mondkapje. Daar krijgt u van ons een mondkapje type II-R. U houdt het mondkapje op gedurende het hele bezoek aan het ziekenhuis, tenzij dit voor onderzoek/behandeling niet mogelijk is.

Patiënt polikliniek/onderzoek met klachten: Heeft u wel klachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Geef dit bij de ontvangstbalie in de centrale hal aan. U draagt tot aan de ontvangstbalie u uw eigen mondkapje. Daar krijgt u van ons een mondkapje type II-R. Deze houdt u het hele ziekenhuisbezoek op.

Bezoeker van een opgenomen patiënt op de corona-afdeling: Tot aan de ontvangstbalie draagt u uw eigen mondkapje. Daar krijgt u van ons een mondkapje type II-R.
U draagt het mondkapje type II-R tot aan de ingang van de corona-afdeling. Hier krijgt u een ander soort medisch mondkapje. Draag dit mondkapje gedurende het bezoek op de afdeling. Als u de afdeling verlaat, gooit u het mondkapje weg en zet u het mondkapje type II-R dat u bij de ontvangstbalie hebt gekregen, weer op.

Bezoeker van een opgenomen patiënt op een reguliere afdeling: Tot aan de ontvangstbalie draagt u uw eigen mondkapje. Daar krijgt u van ons een mondkapje type II-R.
U draagt het mondkapje type II-R gedurende uw hele bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij uw naaste op de kamer bent.

Voor wie geldt de mondkapjesplicht?

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verplicht het kabinet vanaf 1 december het dragen van een mondkapje in publieke ruimtes voor iedereen van 13 jaar en ouder. De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten van ons ziekenhuis. De mondkapjesplicht geldt voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Ook als u zit, draagt u het mondkapje. In andere publieke ruimtes zoals theaters en musea is het dragen van een mondkapje als u zit niet verplicht. Maar in het Catharina Ziekenhuis dus wel. Patiënten die opgenomen liggen op de verpleegafdeling, hoeven geen mondkapje te dragen.

Om veilige (acute) zorg te kunnen blijven bieden, zijn ook extra maatregelen genomen voor het hele ziekenhuis. Elke patiënt en bezoeker die naar het ziekenhuis komt, krijgt vanaf 18 februari 2021 bij de ingang een mondkapje type II-R van ons uitgereikt. Dat mondkapje moet volgens de geldende richtlijnen gedurende het verblijf in het ziekenhuis gedragen worden. Dit type mondkapje biedt meer veiligheid dan een van huis meegebracht exemplaar. Wij doen ook een dringend verzoek aan patiënten en bezoekers met klachten om niet naar het ziekenhuis te komen.

Breng ik mijn eigen mondkapje mee naar het ziekenhuis?

Tot aan de ontvangstbalie draagt u uw eigen mondkapje. Daar krijgt u van ons een mondkapje type II-R. Dit type mondkapje biedt meer veiligheid dan een van huis meegebracht exemplaar. Dit mondkapje moet volgens de geldende richtlijnen gedurende het verblijf in het ziekenhuis gedragen worden.